Jan 182011
 

Asadar, dupa cum unii dintre voi ati aflat de pe Facebook sau Twitter, vinerea trecuta am fost in vizita la frizeria Frizebad, cea de langa Libraria Eminescu (Universitate). Sigur, scopul vizitei mele acolo a fost in primul rand sa vad cum arata, ce se intampla acolo si, desigur, in cazul in care toate erau bune si frumoase sa le propun sa cumpere produse de la mine. Dar pana la urma am renuntat la partea a doua.

In urma cu ceva vreme anuntasem ca ma apuc sa colind diverse frizerii sa va spun ce si cum sta treaba in ele. Am colindat prin cateva pana acum, dar numai una a meritat mentionata (din punctul meu de vedere) si i-am dedicat un articol. Si se pare ca nu numai eu am apreciat-o, dat fiind faptul ca au mai aparut articole si prin reviste despre ea si propunerile de articole si de la alte publicatii se inmultesc. Bun… revenind la subiectul de astazi, Frizebad, in cautarile mele am gasit pe Internet diverse posturi si comentarii cu privire la aceasta frizerie. Si deoarece am gasit si unele descrieri ce laudau aceasta locatie am zis sa ma duc si eu sa vad pe pielea mea.

Inca de la intrare (chiar si din strada) observi ca ai de a face cu o frizerie clasica tipic romaneasca din perioada ’70-’80, fara nicio imbunatatire. Poate doar scaunele din piele care sunt inscriptionate pe suportul pentru picioare „Chicago 1918” (cred… ca era cam stearsa inscriptia). Un alt detaliu pe care il observi inca de la intrare este media de varsta a frizerilor – in jur de 60 de ani – in afara de un tanar cam de 30.

Pana acum toate bune si frumoase. Ideea de a mentine atmosfera de frizerie de pe meleaguri mioritice pe care o cunoastem cu totii si cu care ne-am obisnuit este de laudat pentru o frizerie particulara. Sunt frizeriile cu care ne-am obisnuit cu totii in ultimii 40 de ani si care au un farmec aparte. Sunt frizeriile unde te duci si povestesti cu frizerul vrute si nevrute, ce mai faci tu si toata familia ta, ce mai face el si toata familia lui, ce mai fac alti clienti fideli, ce se mai intampla in politica, sport si monden. Frizeriile unde televizorul e dat tare ca sa auda toata lumea bine si unde toata lumea se cunoaste cu toata lumea. Si tocmai din aceste motive sustin ca aceste frizerii au farmecul lor si sunt inca apreciate de multi domni. Si daca acestea sunt combinate cu frizeri profesionisti, poate rezulta o treaba buna.

Dat fiind faptul ca tot am colindat prin frizerii, iar parul de pe cap nu creste foarte repede, am vizitat aceasta frizerie doar in calitate de client pentru barbierit. Deci despre tuns nu prea pot sa va spun multe, decat sa presupun ca, dat fiind varsta si experienta personalului de acolo, se pricep la tuns. Singura problema aici ar fi de mentalitate, lucru impartasit si de cativa cunoscuti care mi-au impartasit din experientele lor la aceasta frizerie – nu exista o preocupare pentru imbunatatirea aptitudinilor, nu exista o preocupare pentru imbunatatirea serviciului fata de client si nu exista o preocupare pentru a studia evolutia in materie de frizeri si frizerii in general. Acolo te duci si te tunzi exact asa cum te tundeai si acum 30 de ani. Aceleasi frizuri, aceeasi tehnica de abordare a tunsorii.

Dar sa revenim la barbierit. Ma asez pe scaun si astept nu nerabdare noua experienta…. Promul pas – umezirea si inmuierea fetei si firelor de par. Da’ de unde…. frizerul a deschis robinetul cu apa calaie, si-a trecut mana prin apa si apoi mi-a dat un pic pe fata cu mana lui umeda…. Fara absolut niciun efect. Apoi spumarea…. gel de barbierit la conserva cu miros pregnant de alcool. Ce sa zic…. pana la sfarsit simteam ca imi ia fata foc. Intinde omul bine spuma pe fata si incepe treaba cu briciul. Initial am vrut sa intreb ce lame foloseste, pentru ca atingerea si trecerea briciului pe fata erau foarte fine si placute. Dar ulterior aveam sa aflu si de ce. Este prima data cand un barbierit cu briciul este mai putin eficient decat al meu de acasa cu aparatul clasic cu lama. Nu stiu daca lama sau tehnica au fost de vina, dar la sfarsit, dupa ce frizerul a insistat destul de mult pe unele portiuni (mai mult decat ar fi trebuit), firele de par erau mai lungi decat le rad eu acasa, vizibil mai lungi. Bun, dupa ce a terminat si cu briciul a urmat clatirea. Nu cu apa fierbinte sa curete bine pielea de resturi de spuma uscata, nu cu apa rece ca sa inchida porii, ci cu aceeasi apa calduta. Si n-am inteles de ce m-a clatit si pe ochi si pe frunte. Una e sa-ti clateasca zona barbierita alta e sa-ti bage apa in ochi. Iar ca sa se incheie totul in aceeasi nota, s-a aplecat omu’ la un dulapior si si-a pus in palma ceva din el, acel ceva fiind un aftershave cu concentratie de alcool mai mare decat palinca si cu un miros de-ti muta nasul. Moment in care, din nou, mi-a luat fata foc. Oleaca de vant cu prosopul si hai pa si la revedere. Plata – 25 de lei. Odata iesit afara, fata mi-a inghetat pe loc gratie aftershavului.

Un fel de concluzie

Acest gen de locuri au farmecul lor, cu conditia ca serviciul sa fie de exceptie. Altfel nu avem de-a face decat cu o alta frizerie a Cooperativei Igiena (nu ca Igiena n-ar avea si frizerii foarte bune – vezi Salon Continental, dar inca n-am ajuns pe la ei), doar ca are si patron. Si cu ce vrea aceasta vrizerie sa se diferentieze fata de celelalte pentru a justifica preturi mai mari? Calitatea unui frizer nu sta numai in tehnica si vechime, ci si in dorinta acestuia de autoperfectionare, de a cunoaste evolutia acestui domeniu si cerintele actuale ale clientilor. Sa stii sa executi foarte bine 5 frizuri este ca si cum ai lua un rand de haine si a-i pretinde ca se potrivesc la toata lumea. Ca sa nu mai vorbim de barbierit.

Eu cred ca o frizerie cu asemenea istorie (apropo, am auzit ca inainte de revolutie are Frizeria Nr. 1 din Bucuresti) si traditie are un potential deosebit, potential pe care eu nu il vad exploatat in momentul de fata.

Desigur, este doar parerea mea.

  4 Responses to “In vizita la Frizebad”

  1. foarte frumos pentru mine sunt comori aceste imformati si le urmaresc mereu multumesc am sa printez

  2.      Imi pare bine sa aud ca exista persoane sensibile in ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor fata de publicul masculin.Daca treci vreodata prin Madrid te invit la salonul meu,un salon specializat si esclusiv pentru barbati,atat in departamentul de cosmetica cat si in tunsori,barbierit si schimbare de look…De asemenea , poti vedea cateva imagini ale salonului in facebook intrand in thebarbersshopavenida…..Cred ca iti va placea…Salutari din Madrid

  3. Sincer ? Cred ca ai confundat salonul… Ma tund & barbieresc la frizebad de vreo 5 ani. 90% din vizite cu acelasi frizer, insa in caz de indisponibilitate, la oricare altul. Nu contest faptul ca nu toti sunt de nota 10, insa nu mi se pare normal sa generalizezi. Scriu articolul asta intrucat m-am saturat sa caut prin bucuresti ceva de calitate si sa nu gasesc. AI DREPTATE ca se poate intampla ca unul din cei prezenti acolo sa fie “praf”, in special un tip mai grasut cu mustata aflat ultimul pe stanga. Iti garantez ca nu toti sunt asa

  4. Am trecut azi pe acolo, in timp ce ma plimbam prin oraș. Având camera foto la mine, am zis sa intru sa fac cateva fotografii,  pentru că frizeria îmi aduce aminte de vremea când eram copil.- Bună seara, îmi place foarte mult  locul; as putea sa fac câteva fotografii? – Nu!- Ok, nici o problemă. Am plecat. Românii nu au înțeles ca fotografie = reclamă.Dacă as fi rău aș spune ca au fost prostănaci, dar nu sunt rău. Acum doi ani, in Torino, am intrat la fel, intr-o frizerie foarte veche, sa fac ceva fotografii.  Frizerii erau bucuroși,  au aprins toate luminile “sa iasă bine poza”, au pozat ei înșiși,  zambind prietenos.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)