Nov 262010
 

De curand am aflat despre povestea lui Victor Dula (1919-2009), un roman nascut la Timisoara, frizer de meserie, proprietarul frizeriei „Victor of Paris” de la Hollywood. Mi s-a parut interesanta aceasta poveste de succes si sper sa fie o lectura placuta si pentru voi.

Cum singurele surse de informatie pe care le-am gasit au fost necrologul si un interviu pentru o revista, am sa va prezint in cele ce ormeaza un fragment din interviul pentru revista Detour Magazine din 1996.

Numele meu este Victor Dula; sunt un frizer. Lucrez la ‚Victor of Paris’, numele meu fictiv, pentru ca am trait la Paris 3 ani si vorbesc franceza.

M-am nascut in Romania, in Timisoara, acolo unde am si invatat si profesia. Cand aveam 17 ani am plecat la Bucuresti unde am continuat sa lucrez in saloanele cele mai bune din oras. In 1941 am fost ales frizerul personal al generalului Ion Antonescu. El conducea Romania la acea vreme – era al doilea om in stat dupa Regele Mihai.

In 1946 am plecat in Austria, unde am stat 1 an lucrand pentru o frizerie foarte frumoasa de pe strada Maria Hilfenstrasse. Dupa aceea am plecat in Germania, iar apoi la Paris, unde am lucrat pentru George Georgious, presedintele frizerilor si coaforilor din Franta (in articol e „French coiffure” – alta traducere mai fericita n-am gasit). Acesta m-a dus pe Riviera Franceza,  la Cannes, iar cand m-am intors la Paris am lucrat pentru printesa Mademoiselle De Choissy.

Pentru perioade scurte am mai fost si la Brussels, Rotterdam, Casablanca si Marrakech. M-am intors apoi la Paris pentru putin timp inainte de am emigra la Rio de Janeiro, unde am inchiriat un spatiu in noul Hotel Excelsior Copacabana. Am ramas acolo 26 de ani, dupa care, in 1975, am emigrat in Statele Unite, unde am deschis o frizerie la Los Angeles.

In 1974 cand eram la Rio, am primit un telefon de la managerul hotelului Copacabana Palace pentru a-l tunde pe Regele Baudoin al Belgiei, pentru ca eram singurul frizer care vorbea franceza.

Lumea se refera la salonul meu spunandu-i  „frizeria actorilor”.

L-am intrebat pe Victor ce a omorat frizeria clasica de cartier. Am avut suspiciunile mele, pe care Victor mi le-a comfirmat – formatia Beatles.

„Ceea ce a distrus frizeriile si frizerii a fost Beatles”, a reiterat Victor. „Pentru ca acestia si-au lasat parul sa creasca la fel de lung ca al doamnelor, a devenit de domeniul coaforilor. Noi frizerii am continuat sa tundem in stilul clasic, doar pana la gat. Omul de rand venea la frizer in fiecare vineri sau sambata, astfel incat sa fie ingrijit si prezentabil duminica, fie pentru biserica fie pentru reuniunile de familie, sau pentru luni – prima zi de lucru. In acele zile, un frizer trebuia sa lucreze pana la miezul noptii pentru a termina toti clientii.

In ziua de azi, barbatii isi lasa parul sa creasca, umbla cu pantaloni cu gauri in ei si aproape nimeni nu se mai barbiereste. Tinerii care se mai duc la frizer nu vin la mine deoarece am parul alb, iar restul se duc la acesti ‚artisti’ care nu-ti taie parul decat dupa se te samponeaza. Mai am clientii mei obisnuiti care vin pentru un barbierit si un tuns, dar este o traditie pe cale de disparitie. Sunt singurul frizer din Fairfax Avenue pana in Beverly Hills – restul sunt stilisti, „designeri de par”… sau artisti. Eu nu sunt un artist, sunt un frizer.”

Gentleman si frizer – Victor of Paris.

  One Response to “Un frizer roman la Hollywood – „Victor of Paris””

  1. […] Un frizer roman la Hollywood – „Victor of Paris” Fri Nov 26, 2010 10:10 am De curand am aflat despre povestea lui Victor Dula (1919-2009), un roman nascut la Timisoara, frizer de meserie, proprietarul frizeriei „Victor of Paris” de la Hollywood. Mi s-a parut interesanta aceasta poveste de succes si sper sa fie o lectura placuta si pentru voi. Cum singurele surse de informatie pe care le-am gasit au fost […] […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)