Feb 212011
 

De vreo cativa ani ma barbieresc cu briciul , nu chinezarii din comert ci autentice. In primul rand nu m-as mai intoarce la aparatul clasic fie el si mama gilettului in veci. Toate mizeriile astea Gilette, Wilkinson, Remington, aparate electrice de zici ca te dai cu vibratorul folosit pe fata, toate astea  sucks in fata unui brici. Nimic nu se compara cu lama unui brici pe fata sau un barbierit cu abur si prosoape fierbinti, lama briciului este ca un tavalug si iti i-a si un mic strat de piele in sens regenerativ. Daca cu lama iti lua 10 minute cu briciul iti ia 15 minute ,dar merita, credeti-ma.!!! In primul rand nu este o chestie ieftina, dar o tii o viata fata de o rezerva giletete mach3 care este 10 ron si te tine 1-2 saptamani daca ai barba tare.

Tehnica barbieritului cu briciul

Cu briciul nu te iriti decat daca dai in raspar, ca cu orice aparat de barbierit. Cu briciul te poti taia nici mai mult nici mai putin ca un aparat clasic. Totul este unghiul de taiere vs forta de apasare. In general unghiul trebuie sa fie 30 grade, iar apasarea ff mica. Daca unghiul este mare briciul nu taie, daca este mai mic risti sa te faci ca Frankenstein pe fata. Miscarea trebuie sa fie numai verticala ci nu orizontala datorita dezorientarii miscarii cand privim in oglinda, altfel te tai bine. Oricum stai mai incordat, dar este super cand inveti tactica. E bine sa  nu sughiti cand ajungi in dreptul jugularei ca s-ar putea sa te planga familia. Glumesc. Multi se sperie de accidente, dar practic detii autocontrolul daca e sa te tai o faci un mm nu adanc sa beneficiezi de copci. La frizeriile de la noi sau pentru incepatori mai exista si briciuri cu jumatati de lama clasica schimbabila care au ca avantaj ca nu trebuiesc ascutite. Cele mai mari stifturi de la noi din comert provin din China si Pakistan, ei detin la nivel mondial aceasta piata.

Barbieritul cu briciul include urmatorii pasi:

1.       clatire cu apa fierbinte,

2.       barbierit cu crema sau sapun de barbierit,

3.       clatire cu apa rece si apoi un aftershave fara alcool sau afatershaveul clasic si natural, adica “piatra acra” sau de alum. Atentie, nu cea sintetica amonium alum obtinuta din sare si cea natura mai putin acida – potasium alum….aceasta inchide imediat porii si previne iritatiile.

Barbieritul cu briciul implica 2-3 faze: WTG – with the grain, XTG – across the grain si optional ATG – against the grain. adica in sensul parului, perpendicular pe par si optional in barbieritul in raspar ptr cei care nu se irita, intre faze trebuie dat obligatoriul cu spuma si pamatuf. La sfarsit vei avea obrazul ca un fund de copil mic, pe cand cu aparatul gilette dai ca disperatul in toate directiile si tot degeaba. Cu briciul la o cursa pe obraz , datorita marimii lamei iti i-a toata spuma asigurand un barbierit uniform. Atentie sunt multe tipuri de lame cu latime:5\8, 6\8, 7\8 inch, 8\8…de incepatori recomand 6/8…unii recomanda 5/8 dar mie mi se pare mai greu de manevrat fiind mai mic. Un forum al acestor pasionati este acesta: http://straightrazorplace.com/

Trebuie sa respecti urmatoarele: sa ai grija la clatire sa nu-l lovesti de chiuveta ca poti strica lama si daca iti scapa din mana (mie nu mi-a scapat niciodata) sa nu te repezi sa-l prinzi in aer ca s-ar putea sa faci ceva “mizerie” si sa trebuieasca sa-ti iei cu farasul si sa-ti maturi propriile degete.

Tipuri de briciuri

Briciurile acum sunt de 2 feluri, otel carbon si inox; cele carbon taie mai bine si se ascut mai usor, in timp ce cele de inox nu ruginesc, dar taie mai slab si se ascut mai greu. Prefer otel carbon ptr ca este mai dur si are proprietati mai bune: duritate Rockwell buna, rezilienta etc (cei care am facut profile tehice gen metalurgie sau mecanica stim cum ne-a mancat sufletrul diagrama fier-carbon Fe-C).

Costurile de achizitia lor depind de gradul de polisare al lamei (satinat sau oglinda), tipu; de otel si in special modelul de pe lama. Cele care au sigle suflate cu aur pe lama trebuiesc musai prelucrate si finisata lama ca o oglinda , procedeu costisitor, dar altfel nu se poate impregna modelul aurit pe el. Apoi manerele care poti fi din : plastic, lemn de abannos, trandafir, maslin, corn de bivol african, os etc. Prefer de plastic ca se intretin mai usor, nu putrezesc, altfel cele de lemn isi pot schimba aspectul daca la ungerea briciului cu ulei patezi manerul, iar uleiul intra in porii lemnului sau osului chiar si tratat Oricum cele de lemn sunt adevarate opera de arta cu modele sculptate etc, dar ff scumpe.

Printre marcile de briciuri din lume sunt: Dovo-Solingen-care nu mai are nevoie de prezentare, care produce ptr multi fabricanti, Thiers-Isaard preferatul meu ,dar mult mai scump, altele sunt Boker, Edwin Jagger, Henkel Froridus, Kousuke Iwasaki, Mastro Livi, acesta din urma putand ajunge la 5000 dolari unul, etc…Puteti sa le luati de aici tot ce vreti – (sunt site-uri de la un dealer european ptr  ca site-urile firmelor producatoare sunt de toata jena.)
http://www.dovorazors.com/
http://www.thiers-issard.co.uk/
Dintre cele vintage amintesc: Wade & Butcher, ultimele sau facut in anii ’70 in Anglia beneficiiind de cel mai bun otel de Shetfield. Mai sunt producatori independenti japonezi, italieni, nemti. Costul lor reflecta faptul ca toate se fac manual si iti asigura si service de reascutire profesionala daca ai busit tu lama sau schimbarea pinului care s-a rupt de la uzura (modelel noi au stifturi de prindere a lamei din otel inoxidabil si oricum se rup in zeci de ani datorita uzurii prin frecare). Multi prefera briciurile vintage datorita otelului mai bun , zic ei, fata de cele actuale.

Ingrijirea briciului

Atunci cand nu-l folosim mult timp este bine sa-l dam cu un ulei mineral (nu de bucatarie, masline etc). Eu folosesc ulei de mecanisme fine, 3-4 lei sticluta.

Dupa barbierit trebuie sters bine cu hartie de toaleta sau un prosop si odata pe saptama uns. Ascutirea se poate realiza pe coarda de piele, nu curea de blugi ca-i strici geometria. Sau mai poti pe pietre speciale de ascutit dar numai daca ai experienta. Aici cele mai bune pietre de ascutit le fac japonezii si belgienii: japonezii fac sintetice de diferite granulatii cu oxid de aluminiu cum sunt Naniwa, iar belgienii folosesc o roca naturala vulcanica, mai autentica si traditionala: www.coticule.be sau http://www.naniwa-kenma.co.jp/trade/sharpening_stones.html mai sunt americanii de la Norton. Pietrele se uda inainte cu apa sau cu ulei, depinde de tipul de piatra. Aceasta ascutire este cea mai buna, practic poliseaza lama (la pietrele mai scumpe cu grad mare de ascutire) de ajunge sa fie ca o oglinda. Oricum aceasta se face la cateva luni si numai daca ai experienta ca altfel strici lama si trebuie sa-l trimiti afara la reascutit de o firma profesionista.

Pamatuful sa fie daca se poate numai din par de bursuc, poate una din cele mai importante  piese ale instrumentarului. De ce par de bursuc? Pentru ca nu retine apa, are proprietatea de a-ti ridica firele de par usurand barbieritul. In functie de calitatea pamatuful din par de bursuc poate fi : pure, best si silvertip, acesta din urma poate depasi 100 euro.

Brici, pamatuf, castronel, coarda de piele, creion hemostatic de alum te duc cam la 100 euro….astea de inceput  , dar MERITA fiecare ban. Eu nu ma mai pot rade cu aparate de plastic, giletturi cu care ramai cleios pe fata cu un fel de textura mucilaginoasa…bleah…

In Romania exista un importator de astfel de produse de barbierit , poate cel mai important brand de acest fel, Truefitt&Hill, dar care nu vand si briciuri:  www.barbieritdelux.ro
Cremele din comert sunt rahaturi chimice la conserva sub presiune: sunt pline de alcool si substante chimice in loc de naturale, de aceea sunt si ieftine; alcoolul compenseaza lipsa de substante naturale si scumpe si asta si la marile case de parfumuri care fac si aftershave-uri doar sa fie prezenti pe o piata care nu-i reprezinta. Nu poti produce si apa de toaleta de dama si produse destinate barbieritului. A pune alcool pe fata este ca si cum ai pune benzina pe foc. Dupa ce te-ai dat cu un aftershave de duzina gen nivea faci o fata ca de betiv, rosu ca racul datorita alcoolului care determina hiperemie (dilatarea vaselor de sange).
Daca nu ai bani mai bine te dai cu o crema Nivea dupa barbierit decat cu un aftershave de cacao. Inainte barbatii la noi mergeau mai des la barbier si la croitor, era si un mod e socializare…acum sunt neingrijiti, asta e realitatea. Marile saloane, poate si la noi nu stiu exact, barbiersc traditional numai cu aburi si prosoape fierbiunti, e o desfatare…

Bricul este si un factor de seductie in fata femeii (sper sa nu citeasca nevasta-mea), un barbat care se rade cu bricul e mai old fashion, mai autentic, da dovada de curaj si putere, adrenalina zburda prin coronarele lui, doar trebuie lasata usa de la baie intredeschisa cand va barbieriti.(am spus barbierit , nu ras, ca doar femeile se rad). Important e sa nu te tai prea des ca dai dovada de neglijenta. Exista si simboluri masculine ale barbieritului cu briciul atat in filme cat si in viata reala: Clint Eastwood, Chuck Norris, Robert Redford, Charles Bronson, John Wayne, Steve McQueen etc…

Cateva poze din colectia personala si ustensilele de rigoare:
Preturile sunt puse nu din snobbism ci in vederea potentialilor colectionari (exista cluburi, schimburi etc, binenteles nu la noi, poate doar colectionari sau adepti ai barbieritului cu briciul). Pozele m-am chinuit sa iasa cat mai ok, dar datorita lamei briciurilor care fiind superfinisata ca o oglinda imi reflecta blitzul. In realitate obiectele fotografiate sunt mult mai frumoase: http://picasaweb.google.com/sistem127/DropBox#

Autor: Cristian E.

  36 Responses to “Barbieritul traditional autentic cu BRICIUL.”

  1. Dat fiind ca acest post a fost preluat integral si necenzurat, opiniile exprimate in legatura cu unele marci apartin exclusiv autorului.

  2. genial! incredibil! nu imi vine sa cred ca cineva poate avea o asemenea pasiune. de fapt ca traieste in romanica acea persoana. Insa cel mai mult m-a impresionat stilul in care scrii! savuros! felicitari! daca nu pomeneai de existenta sotiei, mai ca ma  indragosteam! (si nu ca se distinge dupa etajera de la baie, gresie, bucati de lemn masiv  misto alese, tsaturi fine atent ingrijite ca ai o situatie materiala super ok 🙂 ). A! si porti maiou ca tata! respect! 🙂

  3. Multumesc de aprecieri. N-am crezut sa fie un articol chiar asa reusit, mai ales ca l-am scris pe fuga si pe un forum care nu are nici o legatura cu barbieritul, cum este cel de aici. In ceea ce priveste lucrurile care ti-au placut: gresia, etajera etc…toate sunt romanesti si nu foarte scumpe. Important este sa ai gustul pentru frumos si pentru frumusete in toate formele ei de reprezentare. Sunt foarte atent le detalii, iar daca ai pasiune si stil, poti face ceva frumos si cu bani putini. 

  4. Da. Brava din toate punctele de vedere. Ma bucur ca la un moment dat am crezut ca am ramas singurul. La noi in familie e traditie. eu am 28 de ani si am doua briciuri. ambele de la bunicul meu . unu` e din 1928 sau pe acolo si unul de prin 40`.Problema e ca nu pot sa le ascut. E de ras da` mana bunicului ,era de dama , la treaba asta. A mea nu e. Respect pentru toti care sunt de moda veche dtpdv adica si al comportamentului. Jos palaria si ma inclin pentru articol. Salutari din Piatra Neamt.

  5. Nu pot sa le ascut insa tot cu briciu ma barbieresc. Dintrala cu lama. Daca ai vreo sugestie de un site cu briciuri ieftine trmite-mi te rog un mail. Multumesc mult

  6. Eu briciuri mai ieftine n-am mai vazut decat pe aici:
    Cat despre ascutit nu stiu. M-au mai intrebat si pe mine mai multe persoane, dar n-am gasit pe cineva care sa ofere astfel de serviciu. Poate se ofera cineva… in urma articolului asta 🙂

  7. Ionut, poti ascuti briciul la o tocilarie care ascute cutite, foarfeci etc. Important este sa aiba piatra de ascutit brice. Este ff fina , iar adaosul de prelucrare este ff mic. Nu poti ascuti briciul pe piatra dura. O tocilarie care ascute si briciuri in Bucuresti este pe Calea Mosilor (vechi) intre Hristo Botev si Sf Gheorghe pe partea stanga pe un colt cand te duci catre Sf Gheorghe. Costa 10 lei si ti-l face de azi pe maine. …taie brici dupa aceea. Multe tocilarii nu ascut ca e o operatiune de durata, cam 20-30 minute, dar si cea mai scumpa. (cu 10 lei eu am ascutit 6 cutite la el)Intrebare ptr administrator: Campul de casuta de email este pentru a primi reply-urile? sau doar informativa? eu unul doar cand intru aici mai vad daca a scris cineva ceva.

  8. Campul de casuta de email este numai pentru info / verificare a celui
    care posteaza. Pentru a fi informat in timp real cand cineva posteaza un
    comentariu, exista un link sub casuta de comentariu “Subscribe to this
    comment feed via RSS”. Asemanator, exista o posibilitate de abonare prin
    RSS si pentru articolele publicate (sus in dreapta). Cam astea ar fi
    posibilitatile actuale ale blogului…. dar daca cineva mai priceput ca
    mine ma poate ajuta cu sugestii, va rog.
    In alta ordine de idei, Cristian E. multumim pentru contributia dvs.
    Si cu aceasta ocazie va invit pe toti pe noul nostru forum – forum.barbieritdelux.ro

  9. Ai fi dispus sa vinzi un brici de al tau ?? la pretul afisat in poze??si o curea de ascutit

  10. Doar DOVO Bismark , daca te interseaza. E folosit de maxim 2-3 ori si este tinut in husa optionala. Daca te intereseaza si vreo curea, vb. Curelele mai au si niste zgarieturi ca este normal cand ascutit briciul sa se mai “ciupeasca” un pic, iar eu le folosesc alternativ. Nu ai cum sa eviti 100% zgariatul, plus ca asa, cureaua ta capata personalitate.))) Nu afecteaza cu nimic performanta ascutirii daca este un pic ciupita…In princiupiu as vinde modelul cu maner de lemn (dar nu este prevazut cu tesatura) sau SRD…., dar vb daca vrei: cristiane@clicknet.ro

  11. am 2 brici-uri de barbierit de vanzare solingen unul pe alb celalalt pe negru,ieftin astept reply sau sunati la 0720336937

  12. cristi tm: incearca sa postezi anuntul tau si pe forum: forum.barbieritdelux.ro, in sectiunea Boutique. Acolo poti sa dai mai multe detalii si poate ai mai mult succes cu vanzarea lor.

  13. merge ascutit briciul si pe centura de ofiter?pe partea care iti venea pe corp?

  14.  Salut, imi place foarte mult articolul, poate chiar din cauza asta as dori sa incep si eu sa ma barbieresc cu briciul. Pana acum nu am mai facut asa ceva, si nici nu am vazut, decat in filme. Crezi ca ai putea sa imi dai ceva sfaturi? Putem comunica pe messenger daca nu te deranjaza, sau pe mail: sergiubodog@yahoo.com

  15. Pe forum.barbieritdelux.ro gasesti si autorul acestui articol si alti cativa pasionati de barbieritul cu brici care ar putea sa-ti dea cam toate sfaturile necesare pentru a fi sigur ca incepi corect acest “sport”. Te asteptam acolo…

  16. Nu sunt sigur, dar daca pui intrebarea pe forum.barbieritdelux.ro sigur cineva iti va da un raspuns avizat. Eu nu folosesc briciul (inca)…

  17. Foarte frumos scris. Felicitari. Acum am si eu o intrebare. In text ai scris ca toate ustensilele te duc cam pe la 100 de Euro dar m-am uitat pe mai multe site-uri unde numai briciul trece de pretul asta. Asa ca am o rugaminte. Zi-mi si mie unde gasesc un brici mai ieftin dar totodata si bun. Dar te rog fara site-uri din afara tarii. Chiar vreau sa ma apuc si eu de “sportul” asta. Multumesc anticipat!

  18. @bogdan: pe site-uri din afara tarii ai mai multe optiuni si gasesti briciuri ( si nu numai ) pentru orice buget. Dar iti sugerez, ca si celorlalti, sa vizitezi forumul nostru, la sectiunea “Briciul” de unde poti sa afli cam toate informatiile necesare.

  19. Imi pare rau dar nu gasesc aceasta sectiune. Imi poti lasa un link?

  20. Imi cer scuze. Nu am vazut cuvantul “forum”. 🙂

  21. Salutare.Am.un.brici.de.vanzare. Si pot. face.rost.si.de.altele … Daca.te.intereseaza.dami.add.pe.messenger- meromish@yahoo.com !

  22. S-ar putea ca pe forum sa ai mai mult succes. Oricum “un brici de vanzare” nu spune nimic. Marca, model, uzura, pret? Asa oricine “face rost” de briciuri de pe eBay sau Amazon…

  23. Eu am gasit brici de cumparat la pret foarte bun aici http://www.pizzini.at/shop/contents/en-us/d9_rasiermesser-razor.html .Am comandat doua Razor the firm Dovo from Solingen , sunt din inox. dar poti comanda si numai unul.Le folosesc pe rand. Chiar sunt originale , desi au pretul acela.

  24. Am citit acest articol abia astazi, de aceea fac un comentariu la mai bine de un an de cand a fost scris.Este genial. Te atrage, te face sa simti pur si simplu briciul pe obraz, insa cred ca este in contradictie chiar cu site-ul barbieritdelux.La inceput sta scris asa: De vreo cativa ani ma barbieresc cu briciul , nu chinezarii din comert
    ci autentice. In primul rand nu m-as mai intoarce la aparatul clasic fie
    el si mama gilettului in veci. Toate mizeriile astea Gilette,
    Wilkinson, Remington, aparate electrice de zici ca te dai cu vibratorul
    folosit pe fata, toate astea  sucks in fata unui brici.In oferta de pe site se gasesc chiar aparate de ras care functioneaza cu rezerve tip Gilette Mach 3, Fusion. http://www.barbieritdelux.ro/aparate-de-barbierit.htmlCe rost are ridicarea in slavi a briciului si comercializarea unui aparat foarte scump pt care trebuie sa cumperi atat de blamatele rezerve????

  25. @CatalinLegat de brici mi-am exprimat doar parerea personala…Asa cum eu sunt adeptul “old school” sunt altii ce sunt adeptii “new wave” cu Mach3, Fushion etc chiar daca eu le consider scumpe aceste rezerve si poluante datorita plasticului component. In delegatiile folosesc lama clasica DE cu un aparat Merkur 25C, simplu, ieftin, eficient si tot…”old school”…

  26. salut.e adevarat ca firmele de renume detin controlun calitati in domeniu eu m-am ras cu brici soligen de la bunicu care il avea de la un ofiter german cadou .acum el m-a invatat sa ma rad cu el explicatia a fost cam asa.pui briciu pe fata plat aliniat cu obrazu si apoi inclini usor la un unghi de 10 grade 15 grade spre ce vrei sa razi directia care ai ales-o si tragi usor cu miscari usoare si repetate pina unde vrei sa ajungi.apoi stergi briciu pe un prosop curat de spuma de la sapun si repeti pina termini barba odata de ras apoi  a doua oara in prealabil sapunit.treaba e grea eu nu m-am taiat nicodata cu briciu cel mult am taiat un cos sau o escredescenta dar nicodata nu mi-a fugit mina .m-am taiat cu masini sefti razor ca la alea te relaxezi si mai fuge mina si in diagonala si pac taiatura superfisciala da e ramine pe fata.acum m-am ras si cu brici cu lama e super scapi de ascutit .da trebuiesc lame platium cu specificatia asta sau derby extra sau cele speciale de brici la briciuri speciale care am folosit inprumut ca nu detuin asa ceva deci mare atentie si scule bune nu va zgirciti la bani caalici nu se rad bine niciodata ca nu au scule cu ce dai ai sau mai bine zis un ban dai da stai in fata.(cum zicea mamaia mea)

  27. SalutUnde se ascut briciuri in Bucuresti?

  28. Sunt incantat ca am gasit acest blog. iti multumesc pentru acele informatii. Eu sunt un “fan” al barbieritului traditional. Avea si bunicul un set de barbierit primit la randul dansului de catre bunicul acestuia. se pare ca atunci cand a murit s’a pricopsit alta persoana cu el posibil un unchi. mi’as fi dorit tare mult sa mi’l lase mostenire. chiar imi doresc sa achizitionez un set pentru ca sunt foarte nemultumit de aparatele de la Gilette. plusus ca 

  29. plus ca parul creste altfel dupa barbieritul traditional. sunt ingrozitoare porcariile astea de pe piata.

  30. eu am gasit un sapun pentru barbierit pe aoro de la brandul  Crabtree & Evelyn. L-a folosit cineva? Cum i s-a parut|?

  31. Ai mentionat si despre ce cred femeiile barbatii care se rad cu briciul. Cand am iesit din baie prima data dupa ce am folosit briciu’ prietena mea a lesinat la propriu :)))Eram plin de sange ca Regnar din Vikings dupa ce m’am barbierit/ras in cap cu un Boker Rasiermesser.

  32. Salut, felicitari pentru pozele din albumul Picasa. De aproape 2 ani utilizez numai briciul pentru barbierit, un aparat Solingen. In neatentia mea de la inceput, am lasat aparatul in husa lui fara sa il sterg corespunzator de apa. Cunosti pe cineva in bucuresti ce se ocupa de ingrijirea acestor ustensile? Exista un punct de rugina chiar la punctul de imbinare lama si maner, iar fabricantul nu a facut modelul cu surub sau cant pentru surubelnita. Orice sfat este mult apreciat. Multumesc, si bravo pentru articol de asemenea. 

  33. Referitor la ascutit briciuri. In Bucuresti pe soseaua colentina, vis a vis de spalatoria auto Activ la numarul 400 este un mic restaurant, acolo il puteti gasi pe nenea Marian, fost ascutitor la fabrica peste 30 de ani unde toti macelarii si bucatarii isi ascut cutitele, ascute si forfecute,briciuri, dalti si cam orice altceva se poate ascuti. Un cutit mare 4 lei unu mic 3 lei, la brici nu stiu dar nu cred ca e mai mult de 5 lei.

  34. Salut, din 2016.M-am bucurat tare mult sa citesc aceste rânduri și vreau să-ți zic ca mă bate si pe mine gândul să mă apuc de old school shaving.N-am ținut niciodată in mana un brici.Poți să-mi dai un sfat ce sa cumpăr?M-as lua o porcărie chiar dacă e prima oară :-)Merci fain, sper sa ne auzim 

  35. Salut Liviu, personal am inceput cu un brici cu lame interschimbabile pentru câteva luni.Te ajuta sa inveti miscarea si sa iti obisnuiesti mana.Eu acum folosesc un brici de la Dovo si e excelenta experienta. 20 min in care esti doar tu cu briciul ! + nu mai tin minte cand m-am iritat ultima oara !Good luck !

  36. Iti ia, nu iti i-a…  greșeli de clasa întâi încă de la primul paragraf…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)