Jul 252013
 

In articolul de astazi vom reveni la subiectul pamatufurilor. Unii dintre voi pot avea impresia ca sunt ceva invechit, dar adevarul este ca ele aduc o imbunatatire foarte mare in calitatea barbieritului.

Pentru cei dintre voi care sunt mai noi in domeniul barbieritului umed, alegerea si folosirea corecta a unui pamatuf poate parea un proces dificil. Sa facem asadar putina lumina.

Un prim criteriu de selectie ar fi pretul pretul. Fixeaza un pret maxim si porneste in cautarea pamatufului. Poti gasi un pamatuf   incepand de la, sa zicem, 20 lei cat este unul dintre cele ieftine, cel mai probabil din par de porc sau sintetic, dar cum cei pasionati de domeniul barbieritului umed isi achizitioneaza constant pamatufuri noi si le dau la un pret bun pe cele mai vechi sau pe acelea pe care ei le considera prea asemanatoare pentru a le avea pe amandoua in colectie, te sfatuim  sa ai mai degraba in vedere aceasta a doua optiune decat sa cumperi unul ieftin, de o calitate indoielnica.

Un loc unde intalnesti astfel de pasionati  este forumul forum.barbieritdelux.ro unde poti consulta rubrica ‚Boutique’.

Urmatorul criteriu in alegerea pamatufului este forma si dimensiunea parului. Dimensiunile parului sunt de obicei exprimate in milimetri si se refera la 3 parti, si anume loft (lungimea firelor de par, masurata de la iesirea parului din maner si pana la varful celui mai lung manuchi de fire), nodul (knot) (cantitatea efectiva de par masurata ca diametrul manunchiului de par la intrarea in maner) si lungimea totala (over-all height) unde intra in ecuatie si marimea manerului.

In mare, pamatufurile mai mari spumeaza mai repede o suprafata mai mare iar cele mai mici ofera mai mult control in spumare.

Pamatuful poate avea parul sub forma de evantai sau in forma de bec. Nu exista un consens din partea utilizatorilor care este mai bun in functie de aceasta caracteristica, fiecare cu preferintele lui.

Forma si dimensiunea manerului sunt alte caracteristici care ofera individualitate unui pamatuf si daca nu stii ce preferinte ai la acest capitol  desfa palma,  masoara de la jumatatea ei pana la jumatatea degetului mare. Cam atat ar trebui sa fie dimensiunea maxima a manerului pentru o manevrare usoara.

Ultimul criteriu in achizitie este natura parului din pamatuf. De obicei acestea sunt de unul din cele 3 tipuri: de porc (boar), bursuc (badger) sau sintetic.

Pamatufurile cu par de cal s-au reintors de foarte putin timp pe piata dupa o absenta de aproape 100 de ani pricinuita de zvonuri legate de transmiterea antraxului ce dateaza din vremea Primului razboi mondial.

Pamatufurile din par de porc (natural bristle)

Le mai gasiti sub denumirea de ‚natural bristle’ (par natural de animal), si sunt de regula cele intalnite in drogherii si supermarketuri. Majoritatea acestor pamatufuri nu sunt foarte bine construite si necesita mai mult timp si munca suplimentara pentru a obtine o spumare satisfacatoare.

Exista si pamatufuri din par de porc bine construite care rezista cativa ani de zile, dar sunt ceva mai greu de gasit si la preturi mai mari. In general ele conlucreaza mai bine cu sapunurile de ras decat cu crema si uneori pot fi vopsite astfel incat sa imite aspectul parului pamatufului de bursuc.

Pamatufurile din par de bursuc (badger hair)

Parul de bursuc este in general privit ca material preferat pentru pamatufuri, ele obtinand spumarea rapid si mentinand mai mult timp apa si caldura acesteia decat celelalte tipuri de pamatuf.
Exista 3 feluri de par de bursuc. Cel mai jos in gama este cel denumit ‚pure’. Acesta este caracterizat de un par de o culoare inchisa, mai gros, relativ dur si aspru. Unii fabricanti albesc artificial acest tip de par pentru a ii conferi un aspect superior, dar parul este in continuare aspru.

Urmatorul tip este ‚super badger’ sau ‚fine badger’.  De obicei pamatufurile cu acest tip de par sunt mai bine finisate, iar parul este mai fin, mai moale si mai deschis la culoare. Capacitatile de retinere a apei si caldurii sunt semnificativ superioare celor de tip ‚pure’.

Tipul de par superior  in domeniul pamatufurilor de bursuc este cel ‚silvertip’. De obicei pamatufurile cu acest fel de par au cele mai bune finisaje, fiind deseori realizate manual, fiind reflectate in preturile mai mari cu care se vand. Parul de tip ‚silvertip’ are de obicei la varf o culoare deschisa, de aici venindu-i numele, cu zone mai inchise dedesubt, el fiind foarte flexibil cu parul foarte moale.

Aceste pamatufuri retin si mai multa apa si caldura decat cele superbadger, dar diferenta este mai mica decat intre cele pure badger si cele superbadger.

Pamatufurile sintetice

Sunt facute din nylon sau din diverse alte fibre sintetice. Pretul si performanta lor le plaseaza undeva intre cele de porc si cele de bursuc.

 La final, trebuie sa mai facem cateva precizari. Datorita faptului ca parul de porc retine mai putina apa decat cel de bursuc,  alegerea unui pamatuf din par de porc  mai bogat in par va compensa acest minus in capacitatea de retinere a apei.

Desi pamatufurile sunt facute cu scopul de a fi folosite cu creme si sapunuri de barbierit traditionale  unii le folosesc cu creme sau geluri care nu sunt facute pentru a fi intinse pe fata cu pamatuful. Tine minte ca ingredientele unor astfel de produse pot dauna parului natural, asa ca daca vrei sa le folosesti cu astfel de produse  este mai bine sa alegi unul sintetic.

  2 Responses to “Criterii pentru alegerea unui pamatuf de barbierit”

  1. Cum sa cumpar ma nene pamatuf la mana a doua ca sa-mi dau cu el pe bot? Pai matale asa faci, cumperi de pe forumuri perii de dinti la mana a doua, de la “pasionati”? Si, vezi dumneata, un pamatuf de bursuc costa vreo cateva sute de lei, 20 de lei e numai prin supermarket unul de plastic sau din parul de sub porc. Alea jmechere ajung la 600-1000 lei, iar silvertip nici n-am vazut pe la noi, astea sunt de calitate medie! Si daca vrei unul mai bun decat orice bursuc, este Muehle din fibre sintetice – care la noi nu exista.

  2. Exista la DM din par sintetic Balea, foarte acceptabile la pret si o calitate foarte buna, inglobeaza foarte multa spuma.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)