Nov 292011
 

Dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, aparatul clasic de barbierit este unul dintre cele mai bune instrumente pe care il puteti cumpara pentru a obtine un barbierit eficient si placut. Si aceasta cu toate ca acest gen de aparat nu reprezinta tocmai ceea ce s-ar numi „ultimul ragnet” in materie de tehnologie din domeniu.

Inceputurile aparatelor de barbierit clasice

Inainte de aparitia aparatelor clasice, briciurile erau instrumentele comune de barbierit. Dar briciurile nu ofereau nicio protectie a lamei pentru a evita taieturile neplacute. Ideea de a crea un instrument de barbierit mai sigur, cu protectie pentru lama, a fost a lui Jean-Jaques Perret in 1770, dar de abia in 1888 a inceput cu adevarat dezvoltarea aparatului clasic asa cum il  stim noi. In acel an a fost inregistrat primul patent pentru un aparat de barbierit cu protectie a lamei de catre fratii Kampfe.

Imediat dupa aceea alti intreprinzatori, ca Gillette, au  dezvoltat si patentat diverse modele de aparate clasice, si astfel se nastea un nou mod de a ne barbieri.

Lamele clasice

La inceputurile lor, lamele clasice de barbierit nu erau „de unica folosinta” si necesitau ascutire destul de des. Dar, odata cu introducerea lamelor de unica folosinta de catre King Gillette situatia s-a schimbat si a facut folosirea aparatelor clasice mult mai usoara. Gillette, desigur, a construit un imperiu pe principiul consumabilelor pentru barbierit, folosind o strategie de acum foarte cunoscuta – vinde aparatul ieftin si castiga mult de pe urma lamelor consumabile.

Gillette a facut de asemenea o intelegere strategica cu armata Statelor Unite prin care aparatele clasice de barbierit Gillette deveneau parte din trusa standard pentru soldatii trimisi in Europa in timpul Primului Razboi Mondial. Pana la sfarsitul razboiului, peste 3,5 milioane de aparate clasice au fost date soldatilor, contribuind prin asta la atragerea unui numar impresionant de clienti pentru Gillette.

In anii 1960 lamele Gillette se fabricau din otel-carbon, dar acestea rugineau repede si necesitau inlocuirea frecventa. In 1965, pe pietele externe SUA,  a fost introdus otelul inoxidabil si astfel Gillette a trebuit sa se conformeze. Astazi majoritatea lamelor sunt din hotel inoxidabil.

Evolutia componentelor aparatelor clasice

Primele aparate clasice aveau capul de tip „sandwich”. Acestea necesitau demontarea pieselor pentru schimbarea lamei. Procesul schimbarii lamei a fost cu mult usurat prin introducerea sistemului „fluture” sau „deschidere prin rasucire”. Acest sistem consta in deschiderea a doua parti mobile (ca niste usite) ale partii superioare ale capului aparatului prin rasucirea unui mecanism din partea inferioara a manerului.

In 1958 Gillette a introdus pe piata si un aparat de barbierit reglabil – acesta permitea ajustarea expunerii lamei pentru obtinerea unui barbierit mai eficient. Acest aparat avea un inel mobil pe maner, imediat sub capul aparatului, inscriptionat cu gradatii de la 1 la 9, unde 1 era pentru o expunere mica a lamei, iar 9 pentru expunere maxima.

Aparatele clasice actuale.

Designul si functiile aparatelor clasice de barbierit s-au schimbat foarte putin de la mijlocul secolului 20. Dupa introducerea aparatelor de barbierit cu rezerve in anii 1970, aparatele clasice au pierdut foarte mult teren pe piata. Dar, in momentul de fata, din ce in ce mai multi barbati incep sa prefere aparatele clasice de barbierit, in dorinta lor de a obtine un barbierit cat mai eficient si placut, dar si o solutie mai economica. In cazul aparatelor clasice, investitia de baza consta in achizitionarea aparatului, dar lamele de ras costa foarte putin, ceea ce face din aparatul clasic o solutie mult mai economica pe termen mediu si lung decat varianta cu rezerve, indiferent de cat ar costa aparatul. Ca sa nu mai mentionez ca este si o solutie mult mai ecologica, lamele putand fi cu usurinta reciclate.

Daca nu ati incercat pana acum aparatul clasic de barbierit, va sfatuiesc sa o faceti. O sa fiti uimiti de usurinta, eficienta si placerea barbieritului. Lamele clasice sunt mult mai ascutite decat cele din rezerve si de aceea barbieritul este mai eficient si va scapa (in mare parte) si de iritatiile provocate de impactul celor 3-4 pe piele. Ca sa nu mai vorbim de costuri…

Cateva sugestii de aparate clasice aveti AICI.

  2 Responses to “Evolutia aparatelor clasice de barbierit”

  1. As dori sa stiu in cazul cand vrem sa mai renuntam la cateva produse ce pot sa fac?nu am gasit o rubrica…ceva care sa ma ghideze pentru a elimina din ceea ce mi-am propus sa achizitionez.Deci astept solutia rezolvarii de la dumneavoastra.Deci repet nu am comandat NIMICnumai am” pus”in cos si vreau sa mai descarc din produse.CUM  SA PROCEDEZ?

  2. @radu eduard: aveti raspunsul pe email.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)