Dec 132012
 

Considerat candva un mod sofisticat de petrecere a timpului liber, savuratul unui trabuc este o placere destul de intalnita in ciuda tuturor campaniilor ce vizeaza oprirea fumatului, iar ultimii 20 de ani marcheaza o revenire spectaculoasa a acestui obicei.
Pentru un barbat incepator in acest domeniu pare mai degraba o sarcina dificila decat o placere autentica, pentru ca sunt unele reguli ce trebuiesc respectate, nu doar in fumatul lui propriuzis, ci si in achizitionare.
Exista mii de marci de trabucuri din diferite tari si cu o mare varietate calitativa, de aceea este important sa stii ce anume sa urmaresti atunci cand doresti sa te bucuri de experienta fumarii unui trabuc de calitate.

1. Consistenta
Apasa usor cu varful degetelor pe corpul trabucului pentru a ii testa consistenta. Un trabuc de calitate nu trebuie sa iti permita sa il apesi prea mult, acesta trebuind sa prezinte o consistenta sporita, opunand rezistenta. Un trabuc cu zone moi nu este de calitate. Tineti minte ca aceasta apasare pentru testare trebuie sa fie foarte blanda si usoara, trabucul fiind destul de fragil si altfel e posibil sa fie rupt. Exista multe trabucuri rupte ce stau in magazine din cauza cumparatorilor necunoscatori ce il manevreaza necorespunzator.
Un trabuc de calitate care insa a fost tinut mai mult de 24 ore scos din incinta cu umiditate controlata (humidor) isi va pierde calitatile si se va usca.
Daca invelisul trabucului este elastic la o apasare usoara acesta este proaspat, daca invelisul este uscat si are tendinta de a se rupe atunci trabucul si-a pierdut calitatea si nu trebuie cumparat.
Si aici se aplica aceasi regula de blandete in manevrare.

2. Umiditatea
Mediul in care se depoziteaza trabucurile este determinant pentru pastrarea calitatii lor deoarece influenteaza aroma si felul in care ard. Daca trabucul este prea uscat el arde prea repede in timp ce unul prea umed arde inegal si produce o aroma neplacuta.
Magazinele de trabucuri ce se respecta pastreaza trabucurile intr-o incinta care mentine un anumit nivel de umiditate numita humidor. Nivelul de umiditate ar trebui sa fie mentinut ideal undeva intre 68 si 72%.

3. Tara de origine
Este un indicator de calitate mai degraba pentru un cumparator amator, deoarece in realitate calitatea variaza mult intre trabucurile produse in aceasi tara, desi in general este acceptat ca sansele unui trabuc ce provine din Cuba sau Honduras sa fie de calitate sunt mai mari decat acelea ale unuia din Germania de exemplu.
Trabucurile cubaneze autentice sunt destul de greu de procurat, ceea ce da o nota aparte savurarii unui astfel de trabuc iar pe langa asta, Cuba alaturi de alte cateva tari renumite pentru productia de trabucuri are o combinatie de clima ideala, sol fertil si mana de lucru foarte experimentata in ‘construirea’ unui trabuc.

4. Dimensiunea
Cand vine vorba despre achizitia unui trabuc, dimensiunea conteaza. Lungimea si grosimea unui trabuc variaza mult in functie de firma producatoare si este important sa stii cat de mare vrei sa fie trabucul inaintea cumpararii.
Acest lucru e complicat suplimentar de faptul ca marimea nu e caracterizata printr-un numar ci prin nume, cum ar fi Corona sau Panatela.
Marimea superioara nu determina obligatoriu o calitate superioara, dar e important de retinut ca aroma poate varia in functie de marime din cauza cantitatii diferite de tutun continute.
Daca cumperi trabucul pentru o ocazie la care vei fuma mult timp din el, un trabuc lung si cu diametru mare este ideal. O regula nescrisa spune ca esti cu atat mai cool cu cat diametrul trabucului este mai mare. Pentru incepatori se spune ca ideal este un Presidente.
Un ghid in ceea ce priveste diametrul trabucului il poti gasi aici: http://cigarhandbook.com/RingGuide.asp

5. Aspectul
Gestul de a mirosi trabucul este des intalnit printre cunoscatori dar simpla inspectie vizuala iti poate da suficiente indicii in ceea ce priveste calitatea lui.
Priveste trabucul in timp ce il atingi foarte usor cu varfurile degetelor incercand sa cauti crapaturi sau zone decolorate, 2 semne ce indica o calitate nesatisfacatoare.
Invelisul trabucului trebuie sa aiba o usoara pelicula uleioasa aceasta sugerand ca acel trabuc a fost produs corespunzator si depozitat cu grija. Daca te afli in magazin si ai in mana un trabuc fara aceasta tenta uleioasa a invelisului atunci acesta si-a pierdut uleiurile esentiale si a devenit uscat si de slaba calitate.

6. Varsta
Intocmai ca vinul si prietenii, trabucurile devin mai bune odata cu trecerea timpului.
Chiar dupa achizitia lui lucrurile nu sunt terminate, fiind de neaceptat in lumea fumatorilor de trabuc sa dezpachetezi un trabuc si sa il fumezi imediat dupa ce l-ai adus acasa de la magazin.
Este stiut faptul ca un trabuc lasat cateva luni sa se invecheasca isi va imbunatati mult aroma, iar multi pasionati inraiti asteapta si 10 ani pana sa il aprinda, depozitand trabucul in conditii optime de umiditate.
Unii producatori lasa tutunul proaspat cules sa se invecheasca apoi dupa ce trabucul este ‘fabricat’ acesta este lasat inca o data sa se invecheasca.
Trabucurile de calitate slaba nu sunt lasate sa se invecheasca deloc inainte de a fi trimise spre vanzare, asadar documenteaza-te daca marca de trabuc aleasa foloseste sau nu acest proces de invechire.
Ca o regula generala, cu cat sunt mai scumpe cu atat e mai probabil sa fie lasate la invechire o perioada mai mare dar chiar si asa sunt cateva trabucuri scumpe ale caror firme nu lasa deloc sau decat foarte putin la invechit tutunul sau trabucul.
Cel mai bine este sa investesti intr-un humidor de calitate, care te va ajuta la mentinerea umiditatii si la invechirea trabucului.
Plasarea unui trabuc fara nici un fel de ambalaj intr-un humidor timp de 2-3 luni imbunatateste mult placerea de a il fuma.

7. Locul de achizitie
Indiferent daca e prima oara cand cumperi un trabuc sau esti un cumparator vechi vrei ca savurarea lui sa iti produca o experienta senzoriala placuta.
Decat sa cumperi trabucuri ieftine de la benzinarie mai bine cauta un magazin ce vinde produse din tutun sau trabucuri in zona ta pentru ca acolo vei gasi nu doar multe branduri din care sa alegi pastrate in conditii adecvate ci si vanzatori instruiti si cu experienta in domeniu, ce te vor ajuta sa iti achizitionezi cel mai bun trabuc raportat la suma de bani de care dispui.
Cand intri intr-un astfel de magazin spune-i vanzatorului ocazia pentru care vrei sa cumperi trabucul si o suma de bani disponibila pentru aceasta achizitie si el te va indruma in continuare.
Intreaba daca poti sa pipai si sa privesti trabucurile, de unde provin, cat timp au fost lasate sa se invecheasca si ce dimensiuni au.
Urmand aceste sfaturi poti intra intr-un magazin de trabucuri cu increderea unui cunoscator in domeniu.

Sursa articol: www.shavemagazine.com

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>