Aug 012013
 

Ceasurile de mana au mecanisme variind de la simple la foarte complexe, pot fi extrem de scumpe si sunt disponibile intr-un foarte mare numar de variante, in functie de diverse caracteristici (material, forma, carcasa, curea, functii, stil).

Ce trebuie sa stii asadar cand vrei sa iti cumperi unul? In primul rand arunca o privire la garderoba ta, apoi  stabileste un buget pe care esti dispus sa il aloci pentru aceasta achizitie, iar dupa ce ai parcurs acesti 2 pasi raspunde intrebarilor urmatoare:

Cand il vei purta?

Unde il vei purta? – La serviciu, la iesiri, la activitati sportive?

Ce parere ai despre ceasurile-gadget cu multe optiuni?

Cat de multi bani vrei sa cheltuiesti? Poti gasi orice stil de ceas la preturi decente, dar sunt si anumite firme ale caror creatii au preturi mari, foarte mari sau chiar exorbitante.

Dupa ce ai decis imprejurarile in care vei purta noul ceas si te-ai decis in privinta stilului lui care sa se potriveasca hainelor din garderoba ta vom trece in revista principalele tipuri de ceasuri.

Analog, digital sau analog/digital.

Un ceas analog afiseaza ora pe cadran prin intermediul unor limbi care indica ora si minutul, eventual si secundele, cel mai des marcate pe cadran prin cifre arabe sau romane.

Acest tip de ceas este considerat clasic, fiind potrivit tinutelor de business si evenimentelor formale.

De regula, se considera ca un ceas potrivit pentru a fi purtat la costum are un cadran cat mai simplu (de multe ori fara cifre pe cadran si nu au secundar).

Ceasul digital are un display LCD sau LED care indica ora intr-un format numeric. Acest tip de ceasuri este considerat foarte casual.

Ceasurile ce combina stilul analog cu cel digital sunt de regula cele multifunctionale, pot fi purtate in activitatile de zi cu zi (cum ar fi mersul la job), dar nu sunt o alegere potrivita pentru evenimentele formale.

 Quartz, automatic sau mecanic.

Ceasurile digitale sau analogice cu quartz  au o baterie mica ce alimenteaza cu curent electric un cristal de cuart. Mecanismul este simplu, ieftin si in ziua de azi este cel mai intalnit. El are cea mai mare acuratete (ele raman in urma mai putin de 1 minut pe an), chiar si in cazul ceasurilor foarte ieftine.

Ceasurile automatice nu au baterie, ele avand un mecanism ce transforma energia cinetica produsa de miscarea mainii in rotatie a limbilor indicatoare ale orei. In functie de mecanism, acestea rezista 1-2-3 zile dupa purtare pana se opresc.

Mecanismul este ceva mai complex decat cel de la ceasurile cu quartz, fiind aproximativ la fel de precis, cu mentiunea ca trebuiesc purtate regulat (sau tinute in cutii speciale numite windere, ce le imprima o usoara miscare ce le permite incarcarea si mentinerea rezervei de energie).

Ceasurile mecanice inmagazineaza intr-un arc metalic energia rezultata din intoarcerea manuala a acestuia prin intermediul rotitei (tensionarea lui cu alte cuvinte) pe care o transforma catre limbile indicatoare intr-o miscare constanta de rotatie prin intermediul unui mecanism foarte complex de rotite.

Aceste mecanisme in functie de complexitatea lor pot fi adevarate bijuterii si pot costa foarte mult  in cazul  mecanismele construite manual de catre marii artizani din lumea ceasurilor, chiar daca din punct de vedere al preciziei sunt pe ultimul loc, ele pierzand cam 1 ora pe an, fiind necesar sa fie intoarse la intervale regulate, de regula 1 data pe zi si la anumite intervale mai mari (2-3 ani) sa fie duse la o revizie, in care mecanismul este curatat si uns cu un ulei special de mecanisme fine.

Ceasurile mecanice ieftine au fost inlocuite aproape in totalitate in ziua de azi de mecanismele cu quartz, mult mai precise, mai putin pretentioase la intretinut si mai ieftin de produs in serie mare.

Un ceas cu mecanism cu quartz insa nu poate avea preturi prea mari indiferent de marca producatoare pentru ca mecanismul  este unul ieftin, produs in serie mare, fiind des intalnit ca acelasi  mecanism sa se regaseasca in ceasurile diverselor firme (de exemplu mecanismul Myiota 8215 se regaseste in modele provenite de la firmele Citizen, Jacques Lemans, Camel, etc)

 Carcasa

Aceasta da forma ceasului. Cele analogice pot avea carcase de forma rotunda, rectangulara, patrata, uneori chiar si poligonala.

Finisajul ei poate fi lucios, mat sau incrustat cu diverse pietre (desi acest tip de ceas nu este recomandat unui barbat serios).

Ceasurile analogice au carcasa de obicei din metal (cele mai utilizate fiind otelul, titanul, aurul, argintul si platina)

Un ceas cu o carcasa (eventual si curea) confectionata din ultimele 3 materiale amintite mai sus are un pret semnificativ, insa multi fabricanti de ceasuri amesteca metalele pretioase cu diverse aliaje pentru un pret mai accesibil.

In acest sens exista cateva marcatii des intalnite:

18k sau 750 semnifica existenta a aprox. 75% aur pur in aliaj.

14k sau 585 semnifica existenta a aprox. 58% aur pur in aliaj.

10k semnifica exista a aprox. 42% aur pur in aliaj.

 Geamul acoperitor al cadranului.

Poate fi facut din plexiglas, sticla minerala (cel mai des intalnit) sau safir sintetic.

Plexiglasul este cel mai ieftin material din care se confectioneaza acest geam protector, fiind greu de spart, dar usor de zgariat.

Sticla minerala este mai rezistenta la zgarieturi, dar mai usor de spart.

Safirul sintetic costa cel mai mult, dar este si cel mai rezistent la zgarieturi. Dezavantajul lui este ca se sparge destul de usor.

 Cureaua.

Ceasurile analogice au de regula curea din piele (cele mai des intalnite culori fiind negrul si maroul) sau din acelasi metal cu cel al carcasei.

Ceasurile digitale, cum sunt cele sport sau ceasurile-gadget de regula au curele din plastic sau silicon.

 Ceasurile speciale

Ceasurile sportive. Acestea sunt foarte rezistente, fiind fabricate din materiale plastice compozite. Cel mai intalnit ceas sportiv este ceasul rezistent scufundarilor in apa. Ceasurile sportive mai pot ingloba altimetru, vitezometru, busola, GPS, senzori pentru monitorizarea pulsului si a tensiunii arteriale, fiind potrivite barbatilor cu un stil de viata activ. Este evident, acest tip de ceas nu este potrivit unei tinute formale.

Ceasurile-gadget. Aceste ceasuri sunt foarte utile unui student, inginer sau pasionat de tehnologie. Contin facilitati suplimentare precum calculatoare, camere digitale sau aplicatii pentru verificat emailul. Tine minte insa ca la intalniri ele vor atrage interesul altor tipi pasionati de tehnologie, nici decum femeilor.

Potrivirea corecta pe mana si asortarea la tinuta.

Indiferent de tipul de ceas ales, el trebuie sa vina bine pe mana, ramanand in punct fix indiferent de miscarea mainilor. Nu trebuie sa fie nici prea strans astfel incat sa iti lase urma pe piele dupa ce il scoti.

Ceasurile cu predominanta argintie a culorii se potrivesc cel mai bine cu hainele negre, gri, albastre si sunt indicate pentru a fi purtate seara.

Ceasurile aurii se potrivesc nuantelor pamantii (bej, maro) si sunt o alegere buna ziua.

Ceasurile digitale se potrivesc numai tinutelor casual sau echipamentului sportiv, ele nefiind deloc potrivite costumelor business sau tinutelor formale.

 Explicatia unor termeni des intalniti:

In cele ce urmeaza va vom familiariza cu cateva denumiri des intalnite din lumea ceasurilor. Denumirea acestora am lasat-o in limba engleza iar explicatia in limba romana.

Aperture: Un mic decupaj in cadran ce afiseaza informatii precum data, ziua saptamanii, luna sau fazele lunii.

Applique: Cifre sau simboluri in relief pe cadran.

ATM:  O unitate de masura pentru presiune, numita atmosfera. Masoara presiunea la care ceasul poate rezista. 1 Atm = 1 Bar = 10 m = 33,3 ft)

Bezel: Inelul din jurul geamului ceasului. De obicei fixeaza acel geam. Unele ceasuri au un bezel rotativ ( in sensul acelor,in sens opus sau in ambele sensuri) pentru a putea fi folosit la diverse calculari (de exemplu ceasurile cu cronograf).

Caseback: Partea din spate a carcasei ceasului, cea care sta in contact cu pielea.

Cronograph: Prezenta cadranelor suplimentare (in cazul ceasurilor analogice) care pot masura ore,minute,secunde actionand un buton.

Chronometer: Certificare pentru un ceas foarte precis ce a fost testat pentru acuratete 15 zile si nopti la rand, la diferite temperaturi si in diferite pozitii. Nu toate firmele ce inscriptioneaza Chronometer pe carcasele unor ceasuri au aceasta certificare obtinuta in mod real.

Complication: Orice functie suplimentara, precum: altimetru, pulsometru, calendar, indicator al fazelor lunii, alarma, etc.

C.O.S.C: Controle Officiel Suisse des Chronometres: Autoritatea elvetiana de testare a cronometrelor. Ei testeaza precizia ceasului timp de 15 zile, in pozitii si la temperaturi diferite. Verdictul dat mecanismului dupa acest test este de pass (promovat) sau fail (picat). Daca ceasul trece testul, acesta poate fi numit cronometru.

Crown: Butonul de la care se seteaza ora ceasului si se intoarce mecanismul (daca este manual).

Gasket: Majoritatea ceasurilor rezistente la apa au garnituri ce izoleaza mecanismul, geamul si butonul de reglaj de apa. Aceste garnituri trebuiesc desfacute la cativa ani pentru a fi unse cu un ulei special cu scopul de a pastra proprietatile cauciucului din care sunt facute, mentinand asadar etansietatea.

Guilloche: Decoratie aflata pe cadranul ceasurilor foarte scumpe.

Hacking: Cand butonul de reglare al orei este tras la maxim, doar limba minutelor se regleaza, cea a orelor stand fixa. Aceasta facilitate ajuta la o potrivire precisa (altfel ambele limbi se misca).

Horology: Stiinta masurari timpului, ce include arta proiectarii si construirii mecanismelor manuale.

Isochronism: Perioade egale de timp. Abilitatea unui ceas de a mentine miscarea constanta a limbilor pe masura ce mecanismul se invarte, denotand precizia lui.

Ligne: Unitate de masura traditionala pentru a masura diametrul mecanismului ceasului.

Luminous paint: Vopsea fosforescenta cu care sunt vopsite limbile sau indicatoarele unui ceas.

PVD (physical vapor deposition): Modalitate de acoperire a carcaselor, integrand particule de titan in ea si apoi depunand particule de aur pentru colorarea aurie (altfel aceasta fiind neagra).

Rattrapante: adaugarea inca unei limbi pentru a masura timpi intermediari.

Super accurate: Un ceas ce pierde pana la 10 secunde in plus sau minus pe an, fiind de 10 ori mai precis decat un ceas normal cu mecanism cu quartz simplu.

Telemeter: Functie a unor ceasuri prin care se poate masura cu ajutorul unei scale si a cronografului integrat distanta de la purtatorul ceasului la o locatie pe baza duratei de timp la care sunetul ajunge la purtator.

Triple date calendar: Complicatie a ceasului ce arata ziua saptamanii, luna, si  data.

Waterproof: Nici un mecanism nu este 100% rezistent la apa, aceasta facilitate depinzand de garniturile de izolare si de starea lor.

Inspiratie: askmen.com, professionalwatches.com

  11 Responses to “Ghid de baza pentru alegerea unui ceas”

  1. Interesanta articol…raman un fan al ceasurilor de mana cu curea de piele ce se poate asorta cu imbracamintea. Cureaua de piele fata de cureaua metalica are o serie de avantaje si dezavantaje:Avantaje la cureaua de piele: – se asorteaza cu tinuta, de regula cu cureaua de la pantaloni si cu pantofii – se poate schimba la intervale de timp fapt ce face ca ceasul sa arate ca nou- este moale si usoara dand un anumit confort la purtarea ceasuluiDezavantaje la cureaua de piele: – este scumpa pornid de la 50 de lei si ajungand cateva sute de lei. Aici ma refer la curelele originale de piele gen Hirsch in sus ci nu la chinezarii..- la transpiratie se uda si incepe sa miroasa mai ales cand se uzeaza- trebuie schimbata la 1 an in caz de purtare zilnica- la uzuri mari se poate rupe ducand la pierderea ceasuluiAvantaje curea metalica- este solida si se potriveste cu aproape orice ceas- nu se rupe- este ieftinaDezavantaje curea metalica- este foarte grea la mana- este rece fiind de metal fapt ce provoaca in timp probleme articulare (reumatism)- agata firele de par de pe mana ducand la “ciupituri” enervante- cu timpul se imbacsesc acele zele mici intre care se aduna praf cu mazga fiind greu de curat – se zgarie, isi pierde luciu original si este mai greu de schimbat (numai la ceasornicar)Ce nu am inteles la producatorii de cesuri actuali este ca fac ceasuri de mana din ce in ce mai mari…aproape ca nu mai gasesti ceasuri cu diametrul de 38mm ci numai 42-44 mm…Parca sunt facute pentru rapperi, cocalari, persoane obeze sau recuperatori de taxe

  2. Dupa ceva economii am decis ca e timpul de a cumpara un ceas ceva mai scump si m-am decis dupa multe cautari la un Breitling.Nu voi  intra aici in detalii ce model am ales ,dar va voi spune ca atunci cand am avut drum afara direct la un dealer autorizat m-am dus. Am platit suma de 6.870 euro si………..si am plans dupa bani.Ceasul ramanea in urma destul de mult .Sa va spun ca am fost sfatuit sa cumpar un winder?..Fiind in perioada de garantie ceasul se afla acum la producator,chiar daca il voi primi curand aceasta experienta imi va lasa un gust acru in ceea ce priveste achizitionarea unui ceas ‘de ceas’….Port un Festina la momentul actual de zece ani ,quartz ,ieftin si fara pretentii,care nu ramane in urma.Intreb acum…..la ce bun sa cumperi ceva ce nu poate fi folosit?…doar pentru ca este facut de mari mesteri ceasornicari si mecanismul este facut cu multa truda?Am foat un snob dar va pot spune ca m-am lecuit.Cel mai bun ceas este cel care iti arata ora exacta,pentru asta foloseste ceasul nu este asa?SA FIE PRECIS.

  3. Puteai ramane la telefon si de restul de bani faceai n concedii….ideea de ceas este cu totul alta… 

  4. @Dan – nu cred ca mai citesti aici, dar daca da:Ceasurile automatice (mecanice) nu sunt exacte. Mai exact, un ceas mecanic daca pierde 3 minute pe luna – in plus sau in minus – este un ceas destul de precis. Un Swatch de 50$ este mai exact decat orice Patek, A.Lange und Söhne, Vacheron, si chiar si decat modelele turbillion. Gandeste-te ca ceasurile mecanice COSC pierd cateva secunde pe zi. Asta inseamna o precizie de 99.995%. Mai cunosti tu alte sisteme mecanice de o asemenea precizie? Eu personal nu.Daca ti-a fost recomandat breitling-ul pentru performantele sale, avand drept comparatie un ceas quartz – a fost inapt total vanzatorul.Ceasurile la categoria aceasta de pret sunt altceva…. Si comparatia ta, dpdv al pragmatismului este ca si cum ai compara de exemplu o fotografie cu o pictura.De ce sa cumperi o pictura, si sa nu faci o fotografie? Are rezolutia mai buna fotografia, si culorile mai apropiate de realitate. Nu?Este total altceva. Cat despre Breitling ca fiind un ceas construit cu maiestrie – eh aici parerile sunt impartite. Eu ma aflu de partea baricadei care sustine ca nu are cum sa fie un ceas construit cu maiestrie din moment ce acelasi mecanism pe care il avea al tau, il avea si un tissot de 500 de euro. Nu? Au ramas putine firme cu mecanisme facute in-house. Acelea sunt din punctul meu de vedere adevaratele maiestrii. Nu ca vine un colos financiar ca swatch-ul si cumpara firme de genul breitling, longines, omega, etc.Data viitoare, inainte sa arunci cu banii, te sfatuiesc ori:A) arunca cu banii inspre mine :))B) citeste calumea ca sa vezi exact ce vrei.Cateodata o sa vezi ca ceea ce vrei si iti place enorm, va fi mult peste buget. Dar vei gasi si ceva care chiar sa iti placa (chit ca nu este ceasul visurilor tale), si pe care ti-l permiti, o sa il porti multa vreme cu placere. Daca te orientezi dupa ce “se poarta”, da, o sa iti iei breitling-uri si hublot-uri si panerai-uri, si o sa constati ca nu sunt tocmai ce iti doreai…Eu la banii pe care i-ai dat tu mi-as fi luat un VC Overseas. Sau un Milgauss, sau chiar un Submariner. Sau un JLC Dual Face, sau daca luai in calcul si varianta second hand, gasesti cu putina truda si niste AP Royal Oak frumoase…Dar trebuie sa citesti, sa te interesezi, si dupaia sa dai cu banu. Nu de alta, dar obisnuit sunt bani destui la ceasuri ;)O zi vesela

  5. Va salut dragii mei, pasionați și nu numai de ceasuri :)Și eu de curând am achiziționat câteva ceasuri, ce e drept pre-owned, dar sunt mult mai fericit cu ele. Sunt intr-o condiție excelenta, dupa revizie au ajuns N O S. 1. IWC cal. 89 – carcasa aur 18k2. Omega cal. 861 – celebrul Moonwatch -pt purtat zilnic3. Rolex Cellini – pt evenimentele elegante – carcasa aur 18k4. Ceas de buzunar full-hunter + lănțișor, din aur IWC. Toate 4 ceasurile, au ajuns la puțin peste 21.000 RON. Au fost găsite pe eBay și la un magazin de antichități din Timișoara. 

  6. Excelent articol. Rar vad articole atat de bine documentate despre ceasuri

  7. Salut impatimitii de ceasuri si nu comentez ce au spus ei. Doresc sa va impartasesc o experienta. In tinerete am lucrat in domeniu si trebuia sa calatoresc mult in tara si afara. Ceasul imi era cel mai bun prieten. Pierdeam ori trenul ori avionul daca intarziam. Din intamplare am primit un ceas Doxa. Senzatia a fost de siguranta si comfort. E nemaipomenit sa te poti baza pe ceas. Ceasul trebuie sa fie exact(Bulova +/- 10 sec. /an, sa nu arate o zi gresita din luna(calendar perpetuu) si sa aibe o independenta in timp – ceas cu baterie(quartz). Am avut in familie o traditie si pasiune pentru ceasurile elvetiene de clasa. Bunicul avea un Paul Garnier de aur. Din pacate vremea lor a trecut ! Trebuie sa ai un ceas prieten care sa te ajute si in profesie. Bunicul lucra la Caile Ferate Romane, mergea rapidul cu maxim 1 minut intarziere …

  8. Daniel – mi-a facut placere sa citesc comentariul tau!Nu ca nu mi-ar fi placut si articolul, in sine, precum si restul comentariilor!Eu mi-am luat chiar in ziua in care scriu aceste randuri (23.04.2017) un Pulsar PS9303x1 (quartz, curelusa neagra, pret 341 lei). Ce sa spun, e clar ca, in ziua de azi, ceasul nu mai are aceeasi utilitate ca in trecut insa, intr-adevar, iti da un oarecare confort si stare de bine, un look mai elegant!Fara sa se interpreteze gresit, as fi dorit sa iasa in evidenta mai mult ceasul, atunci cand port sacou sau camasa, nu pentru a fi remarcat de altii, ca sa ma dau mare (departe de mine acest gand) ci sa am eu posibilitatea sa imi admir ceasul, asa de mult imi place cum imi vine! 🙂

  9. […] termeni care nu stii ce inseamna poti arunca o privire asupra glosarului de mai jos (vezi si sursa pentru glosarul […]

  10. Hes hungry, committed and skilful, though next season may be too soon for him to shoulder Uniteds goalscoring burden.

  11. KEVIN GAMEIRO admits hes uncertain about Antoine Griezmanns chances of staying at Atletico Madrid.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)