Sep 272013
 

A fost intr-adevar King Camp Gillette cel care a inventat aparatul de barbierit ce poate fi folosit in siguranta de catre cel ce se barbierea singur, fara a apela la serviciile barbierului? Ideea aparuta, dupa spusele lui Gillette, in 1895 a fost cu adevarat revolutionara: un aparat cu o lama subtire, cu 2 taisuri ce poate fi inlocuita cand aceasta nu mai taie suficient de bine, iar reclamele vremii anuntau cu mandrie: ”fara ascutire, fara honuire!”, fapt care usura foarte mult munca celui care executa singur acest ritual al barbieritului, lama trebuind doar aruncata si inlocuita cu una noua.

Intre anul 1864 si decembrie 1901, adica luna si anul cand Gillette porneste demersurile inregistrarii brevetului sau (care in cele din urma a fost emis in 1904), peste 100 alte brevete pentru manere protectoare pentru lama sau pentru aparate de ras imaginate in intregime au fost depuse spre aprobarea comisiei Biroului de Inventii al Statelor Unite. Astfel de brevete au fost depuse desigur si la autoritatile similare din Franta, Anglia si cu singuranta in multe alte tari din lume.

Mai jos vom aminti in ordine cronologica cateva inventii documentate prin brevetele depuse ce au precedat-o in timp pe cea a lui Gillette, oprindu-ne la inventia lui Kampfe din 1880 denumita Star Razor, primul instrument de barbierit ce poarta certificat denumirea de ”Safety”.

Veti vedea ca nu se poate spune cu certitudine cine a fost inventatorul primului astfel de aparat dar se poate spune cu certitudine ca a fost o avalansa de inventii, imbunatatiri si brevete ale unor oameni remarcabili cu viziune si spirit antreprenorial. Bineinteles, asemenea zilelor noastre, pe piata se gaseau si multe falsuri, produse copiate de care autorii originali se delimitau in reclamele vremii.

1762 – Inovatia lui Perrett.

Perret

Cine a fost primul care s-a gandit la un instrument de barbierit care sa ofere o cat mai mare siguranta in utilizare? Onorurile se pare ca merg catre francezul Jean Jacques Perret (1730-1784), autorul lucrarii ”Pogonotomie, L’Art D’Apprende a se Raser Sol-Méme” (Pogontomie, Arta barbieritului de unul singur”) din anul 1769 si ”L’Art du Coutelier” (Arta fabricantilor de instrumente ascutite) din anul 1771. El descrie inventia sa din 1762 denumita ”rasoir rabot” ce consta dintr-un maner de lemn ce imbraca lama unui brici de barbierit si lasa expusa doar o mica portiune a lamei pentru a preveni accidentele nedorite din timpul barbieritului. Perret a produs si vandut acest maner protector, dar din cate se cunoaste nu l-a protejat prin brevet.

 In 1787 o publicatie germana relateaza ca un anume domn Lethien, parizian ca si Perrett, produce un instrument asemanator destinat barbatului ce dorea sa se barbiereasca singur si in siguranta. Acesta se vindea cu o garantie de 6 luni si dupa denumirea lui ”Rasiermesser rabot” (brici pentru barbierit cu maner) sugereaza ca e posibil sa fie inspirat de inventia lui Perrett.

 Briciuri cu grilaj (protectie)Poynton-Friedliche

Un jurnal german de comert din 1799 descrie o noua idee venita din Anglia, denumita ”friedlische Rasiermesser” (brici prietenos). Acesta era produs de Harwood&Co si vandut de Johann Cristoph Roder in Leipzig, fiind oferit cumparatorului intr-o cutie din catifea verde, impreuna cu un set de 2 curele de piele pentru ascutit.

Acesta a fost ilustrat intr-o publicatie germana din anul 1936 si este considerat ca un predecesor al aparatului clasic de barbierit.

 1847 – Instrumentele de barbierit cu protectie ale lui Henson.

Pe 10 ianuarie 1847 William Samuel Henson, un inginer originar din Somerset Anglia cunoscut pentru ideile lui din domeniul aviatiei (imagineaza un avion propulsat de aburi in anul 1842), depune un brevet pentru un pieptan cu dinti atasabil pe lama briciului de barbierit si pentru un brici construit de la inceput cu acel pieptan protector. ”Lama care este tinuta la unghiul corect fata de pielea fetei prin inclinarea manerului, are cumva forma unei greble” scria Henson. Manerul acestor instrumente era atasat printr-un surub ce il tinea fixat de lama scurta din otel forjat.

1847-HensonPat1 1847-HensonPat2

Este posibil ca acesta sa fie primul brevet pentru un aparat de ras ce foloseste doar o portiune din lungimea lamei unui brici de barbierit clasic, iar Henson noteaza ca noua nu este ideea de a folosi o protectie pentru lama unui brici, ci metoda de a atasa aceasta protectie de lama, iar aceasta protectie depaseste putin marginea lamei, cum se vede si in pozele alaturate.

 1851 – Aparatul de barbierit cu protectie Plantagenet.

PlantagenetIn 1851 Charles Stewart&Co expune la Londra un brici pliabil construit pe baza patentului lui Henson din 1847. Acesta avea o lama cu pieptan protector detasabil prinsa cu un singur surub de maner. L-au numit Plantagener, avand un sigiliu regal si inscriptionat cu litera ‘V’ si coroana Regala, indicand ca a fost imaginat si construit in timpul domniei Reginei Victoria (1837-1901).

In anul 1887 Oliver Wendell Holmes scrie: “Idea unei lame de ras cu protectie este una veche, imi amintesc de ‘Plantagenet’, cu al sau rand de zimti asemanatori unui pieptene care lasau expusa suficient din lama pentru a isi face treaba de a taia” Dar W.E Holmes nu isi aminteste chiar corect, protectia aparatului depasea putin nivelul taisului lamei.

 1864 – Aparatul de barbierit cu protectie al lui Kinloch.

1864-KinlockPatCutIn luna martie a anului 1864 John Kinloch primeste un brevet pentru inventia lui, o protectie in forma de pieptan aproape similara la design cu cea al lui Henson. In acele vremuri Kinloch se afla in regimentul 71, compania K a Infanteriei statului Pennsylvania. Ca parte a Armatei Unioniste, acest regiment a participat in unele din cele mai importante batalii ale Razboiului Civil printre care Antietam (1862) si Gettysburg (1863) iar conform inscrisurilor militare Kinloch supravietuieste razboiului, murind in 1896.

In brevetul sau el descrie scopul inventiei sale: “Cu dispozitivul de protectie in pozitia de lucru, aparatul de ras poate fi folosit fara pericolul ranirii fetei de cei ce sunt mutilati sau raniti si de catre cei ce trebuie sa se barbiereasca singuri in situatii si sub circumstante in care folosirea unui instrument de barbierit obisnuit cu lama expusa poate fi periculoasa”

Aparatul lui Kinloch avea dintii protectori ce depaseau usor lama si avantajul de a fi simetric si reversibil, putand fi astfel folosit pe ambele parti, spre deosebire de aparatul lui Henson. In rest prinderea lamei de maner se facea tot cu un surub.

 1877 – Aparatul de barbierit cu protectie a lui Michael Price

In anul 1877 un aparat de barbierit cu protectie este descris in lucrarea lui B. Levine dedicata fabricantilor de cutite si instrumente de taiat din vechiul San Francisco (din pacate din aceasta descriere lipseste tocmai metoda de protectie folosita).1877-MPrice

Acest instrument este produs de Michael Price, un binecunoscut importator si fabricant de instrumente de taiat din San Francisco si nu avea aceasi latime a partii ce continea lama pe toata lungimea ei, avand 2 zone distincte cea a lamei propriu-zise si portiunea dinspre surub, care era mai ingusta. In anul 1878 Price se auto-intituleaza in reclame ca fiind ”Fabricant al aparatelor de barbierit cu protectie recunoscute in toata lumea”

 1879 – A.K-ul frantuzesc

1879-AK1-GrantAcest instrument destul de greu cantareste aproape 120 grame si a fost inventat in Franta anului 1879 de catre parizienii François Durand, Eugene Louis Bossin si Jean Jules Brard. Aparatul are inscriptia A.K Paris si are o lama fixa, cu un singur tais si un dispozitiv de protectie cu role. Atat manerul cat si lama puteau pivota pe protectie, care este ajustabila prin intermediul a 2 suruburi. Lama are 2 1/16 inch in lungime si 7/8 inch latime.

1879-AKpat2 1879-AKpat1Patentul din 1881 arata si o adaptare a protectiei pentru a fi folosita impreuna cu un brici obisnuit.

 1881 – Aparatul de barbierit cu protectie a lui Allin

1881-AllinPatCutUn aparat foarte similar cu cel al lui Perret a fost inventat in anul 1881 de catre Lucius G Allin din Springfield, Massachusets. Dar in loc de lemn acesta a fost construit din metal subtire si elastic, cauciuc dur sau alt material asemanator.

1874 – ‘Pig Scraper”, aparatul propus de Monks.

In forma de L, cu o lama scurta cu un singur tais fabricata din hotel, acesta a fost gandit in anul 1874 de catre John Monks din Gloucester, Anglia iar in anul 1875 inventia lui primeste brevetul englezesc, iar pe cel din Statele Unite in 1878. Avea un design simplu si necesita prelucrarea unei singure bucati de metal.

1878-MonksPatCutEra creat pentru rasul barbii, dar putea fi folosit si pentru a tunde chiar si parul animalelor. Probabil ca terminologia folosita in descrierea brevetului. ”Pig Scraper” sugereaza acest lucru.

O versiune imbunatatita a acestui instrument, construit in ideea unei ajustari mai facile a lamei in suport a fost inregistrata in Franta in 1879 de catre Pierre Lucien Fontaine. Brevetul din Statele Unite pentru acest aparat a fost emis in ianuarie 1881.

Aparate de ras bazate pe cel al lui Monks si Fontaine au fost produse si vandute de catre American Safety Razor Co, John Watts (Anglia) si Auguste Bain (Franta). Alte copii purtau nume precum Pogonotome si Modele L.N. (Franta), Astor, Elephant, Perfection, Protector, Uwanta si Victor.

Ele aveau mici variatii in designul manerului si felul in care lama era mentinuta in pozitie.

 1880 – Aparatul de barbierit Star Safety

1880-KampfePatentFratii Kampfe, si anume Frederic, Richard si Otto F. s-au nascuti in Saxonia, Germania de Est. Cei mai tineri dintre ei, Richard si Otto emigreaza in Statele Unite in 1872, la putin timp dupa terminarea razboiul pruso-francez, iar la vremea respectiva aveau 19 si 17 ani, amandoi avand la activ cativa ani de ucenicie in industria obiectelor de taiat in Germania. Este probabil ca fratele mai mare Frederick sa se fi aflat deja in Statele Unite la vremea sosirii celor 2. Ei se stabilesc in New York si incep aici o afacere cu instrumente de taiat.

In luna mai a anului 1880 Frederick si Otto aplica pentru un brevet legat de noutati si imbunatatiri pentru aparatele de ras cu protectie. Este prima oara cand se foloseste termenul ”Safety Razor”. In arhivele firmei American Safety Razor (care ulterior cumpara afacerea fratilor Kampfe, in 1919) se spune ca fratii Kampfe au inceput productia aparatului de ras Star in 1875 intr-o incapere din New York. In 1911 o reclama proclama: ”Aparatul Star a fost fabricat si folosit deja de 36 ani. Suntem experti in fabricarea instrumentelor ascutite inainte sa inventam aparatul de ras cu protectie.” Asta inseamna ca aparatul Star a fost fabricat pentru prima oara in 1875. De altfel unii colectionari au observat ca primele modele de aparate aveau inscriptionat ”1875” undeva in partea de sus a manerului.

Star folosea ideea lui Henson de aparat in forma de grebla, cu o lama scurta (4 pe 2 cm). Lama insa era mentinuta in pozitie de clipsuri metalice si nu de surub, fiind astfel mai ieftin de produs.

1884 Kampfe jrAparatul are un mare succes, in anul 1887 Oliver Wendel, un celebru publicist al vremii il descrie ca pe un foarte bun si util cadou de voiaj intr-un articol in revista Atlantic:

‘Ácest mic produs are o lama cu o lungime de 1 1/2 inch si numai 3/4 inch latime. Are un maner lung, demontabil pentru transport si care poate fi pus la loc cu usurinta. Este adresat barbatilor ce tin la aspectul ingrijit. Folosirea lui nu necesita oglinda si poate fi facuta fara grija 1887-Kampfe-rwtaieturilor. De fapt barbieritul devine o activitate placuta. Nu am mai folosit niciodata alt instrument care sa imi ofere senzatia asta pana acum. Am fost atat de multumit cu el incat l-am aratat si distinsilor frizeri de la Burlington Arcade, cu ceva teama sa nu fiu omorat ca le arat o astfel de inovatie care le poata ruina afacerea, fiind dispus sa las si alte persoane sa afle ce produs minunat am descoperit in acest aparat Star al fratilor Kampf [sic]. din Brookylin… Fac aceasta recomandare cu intentiile cele mai bune atat celor ce calatoresc pe pamant sau mare cat si celor ce sunt la domiciliu”

Recomandarile lui Oliver Wendell deviin repere importante ale vremii si dupa multi ani de la moartea lui, fratii Kampfe foloseau in reclamele lor fraza ”recomandat de catre Oliver Wendell Holmes”

Aparatul Star necesita tragerea lamei pe curea inainte de folosire si uneori o ascutire facuta de cineva priceput, atrenand multe alte brevete pentru unelte de stropuire si ascutire. Fratii Kampfe au avut in cele din urma peste 50 de brevete pentru instrumente de barbierit si instrumente de ascutit, iar aparatele automate de ascutit au fost incluse in seturile lor scumpe. De-a lungul anilor fratii Kampfe au produs peste 25 de variante diferite a aparatului Star.

1899-KampfeAd

Chiar dinainte ca primul brevet Kampfe sa expire in 1897, aparatul Star era intens copiat in Statele Unite si in diverse alte tari, deseori fiind denumit ca American Model. Atunci fratii Kampfe au inceput sa faca publicitate mai des produsului lor original, frecvent adaugand fraza ”Restul sunt falsuri”. Ei au largit linia de produse incluzand mai multe casete ce contineau pana la 7 lame, instrumente pentru ascutit sau produse pentru barbierit precum sapun sau lotiune dupa barbierit, iar aparatul avea manere din materiale precum lemnul de trandafir sau fildes.

1895-KampfeCatCompetitorii au fost incurajati de succesul acestui aparat, intre 1880 si 1901 peste 80 de brevete fiind emise in Statele Unite. Brevetul lui Gillette, emis in anul 1904 a inspirat o si mai mare explozie a creativitatii acestor instrumente, dar aceasta este alta.

 
Sursa: shaveworld.org

  One Response to “Inceputurile aparatului de barbierit”

  1. Asking questions are actually pleasant thing if you are not understanding anything fully, but this post gives good understanding yet. Cary Franklyn Bonaparte

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)